Free counter and web stats

Wednesday, August 26, 2009

KES KARTIKA

SALAM BANG DAMAQ

Aku keliru dengan Undang-undang Syariah :-

1.Adakah selaras dengan Hukum Islam ?
2.Apakah minum arak hukumnya 6 rotan dan denda dalam islam ?
3.Kenapa tidak dilakukan pada Khalayak Umum sekiranya niat untuk menyedarkan orang ramai ,atau cuma menyedarkan pesalah?

Kenapa Jabatan Agama Islam di bawah Kementerian Dalam Negeri,sepatutnya dibawah Majlis Raja-Raja, KERANA Ketua agama
adalah RAJA RAJA MELAYU bukan Menteri Dalam Negeri?

Bang Damaq

Aku lagi keliru dengan Jawatan Pencegah Maksiat.Kenapa mereka tangkap orang yang telah atau baru selesai buat maksiat.Itu bukankah Jawatan Penguatkuasa ?

1.Kenapa Hukumannya cuma denda atau Penjara ?
2.Kenapa mereka mengitip sebelum melakukan tangkapan?Bila nak cegahnya?

Sepatutnya mereka jangan biarkan maksiat berlaku atau bermula.Barulah Jawatan itu sesuai dengan namanya.

Aku KELIRU sangat sangat ni.....?

2 comments:

abghalim said...

Sebat ke atas peminum arak
Abdul Hadi Awang
Thu | Aug 27, 09 | 1:32:32 pm MYT

Isu hukuman sebat kepada pesalah minum arak telah menarik perhatian pelbagai pihak untuk memberikan pandangan dan komen masing-masing. Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.

Iklan
Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w. Apabila asasnya adalah nas, maka ianya adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya � kerana ianya berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 � 80 rotan jumlahnya.

Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak. Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi. Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam.

Ianya memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan. Oleh yang demikian, kita meminta supaya pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan itu sehingga memberi gambaran salah mengikut syariat Islam. Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam.

Haramnya arak adalah tidak mengira tempat � samada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri. Menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya � adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi !

26 Ogos 2009 _

LanaBulu said...

Moga kesilapan yg terjadi akan diperbaiki demi menjaga keharmonian syariat Islam terlaksana dgn hikmah.